Jag driver ett företag i aktiebolag, och nyligen har min bank informerat mig om att jag måste ha en LEI-kod för att handla med aktier. Vad innebär det?
Svenska banker och finansiella institutioner är skyldiga att rapportera transaktioner av finansiella instrument som aktier, obligationer, derivat, etc., antingen för deras egen räkning eller på uppdrag av deras kunder. Denna transaktionsdata är avgörande för att Finansinspektionen och andra behöriga myndigheter ska kunna övervaka aktiemarknaden och utreda potentiella fall av marknadsmissbruk. Målet är att säkerställa rättvis och ordnad handel.
Från och med 3 januari 2018 gäller nya regler på värdepappersmarknaden (Mifid 2/Mifir) som bland annat kräver att alla personer, både fysiska och juridiska, som genomför transaktioner, kan identifieras i transaktionsrapporteringen.
För att säkerställa en konsekvent transaktionsrapportering inom EU har man infört en global identifieringskod som kallas Legal Entity Identifier (LEI). Denna kod används för att identifiera juridiska personer och främjar en enhetlig och effektiv hantering av transaktionsdata inom EU.
Alla juridiska personer, inklusive aktiebolag, kommer att behöva en LEI-kod för att kunna handla med värdepapper.
Behöver mitt företag en LEI-kod även om det inte äger eller handlar med värdepapper?
Nej, om ditt företag inte äger eller hanterar finansiella instrument eller värdepapper krävs ingen LEI-kod. Men företag som driver värdepappersverksamhet eller emitterar finansiella instrument som handlas på en börs eller annan marknadsplats behöver en LEI-kod. Det kan även vara en god idé att framtidssäkra ditt bolag med en LEI-kod då dessa får fler och fler användningsområden.
Mitt företag äger värdepapper, men planerar inte att göra några transaktioner inom den närmsta tiden. Måste jag ändå skaffa en LEI-kod?
LEI-koden används vid rapportering av värdepapperstransaktioner. Men ditt depotinstitut kan ändå kräva att du skaffar en LEI-kod för att säkerställa att framtida transaktioner kan genomföras. Det kan även vara klokt att ha en LEI-kod för säkerhets skull utifall du skulle behöva göra transaktioner på kort varsel då det kan ta tid att få din LEI-kod.
Jag driver en enskild firma, behöver jag en LEI-kod?
En enskild firma som handlar med finansiella instrument, förutom derivatinstrument, behöver inte skaffa en LEI-kod. Men enskilda firmor som handlar med derivatinstrument måste ha en LEI-kod enligt EU:s Emir-förordning.
Mitt företag har en kapitalförsäkring. Behöver vi skaffa en egen LEI-kod för att kunna handla med finansiella instrument via kapitalförsäkringsdepå?
För att Finansinspektionen effektivt ska kunna utreda misstänkt marknadsmissbruk behöver slutkunden kunna identifieras i transaktionsrapporten. Det medför att även juridiska personer som handlar i kapitalförsäkringar behöver identifieras med LEI knutet till transaktionen. Försäkringsbolaget, som är den formella ägaren till de finansiella instrumenten inom kapitalförsäkringen, kommer fortfarande att behöva identifieras med sin LEI i dessa rapporter.
Från och med 2023-07-01 kommer även alla juridiska personer som handlar i kapitalförsäkringar att behöva identifieras med LEI såvida det inte avser försäljning av positioner som tagits innan detta datum.
Finns det några skillnader i kravet på LEI-kod för en försäkringstagare beroende på typen av kapitalförsäkring, oavsett om det är fond-, depå- eller traditionell försäkring?
Nej, det finns ingen skillnad.
Hur får jag en LEI-kod?
En LEI-kod är ett globalt identifieringsnummer som kan erhållas via olika webbtjänster, kallade Local Operating Units (LOU), som är godkända av LEI Regulatory Oversight Committee (LEI ROC). Du kan ansöka om en LEI-kod hos oss på NordLEI enkelt och smidigt. Vi uppfyller de stränga ISO 27001-kraven för säkerhet och är den enda godkända LOUen i Skandinavien samt en av de 39 i världen.
Hur lägger jag in min LEI-kod på Avanza?
Efter att du har fått din kod från oss lägger du in den under “Profil” och “Mina uppgifter”. Koden kommer att aktiveras så fort Avanza uppdaterar sitt register mot GLEIF. Det sker vanligtvis flera gånger per dag.
Hur lägger jag in min LEI-kod på Nordnet?
Efter att du har fått din kod levererad behöver du inte göra något. Nordnet läser automatiskt av GLEIFs databas och registrerar din kod på ditt konto.
Varför behöver en LEI-kod uppdateras?
LEI-koder är giltiga ett år från utfärdandet eller förnyelsen. Global Legal Entity Foundation kräver att LEI-utfärdaren/lokala operativa enheter senast ett år efter utfärdandet eller förnyelsen genomför en kontroll för att verifiera att uppgifterna om den juridiska enheten är giltiga och uppdaterar uppgifterna vid behov.
Om du väljer att köpa en treårsplan eller femårsplan så kommer vi att sköta denna kontroll automatiskt och det finns ingen risk att ditt LEI förfaller.
Vad är skillnaden mellan en LOU och en registreringsagent?
En LOU, Local Operating Unit, är en organisation som fått direkt ackreditering av Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) för att tilldela LEI-koder samt tillhandahålla olika tjänster i samband med LEI.
NordLEI är den första organisationen i Skandinavien att bli ackrediterad som LOU sedan 22 september 2021.
För att bli en LEI-utfärdare måste organisationen uppfylla särskilda krav, bland annat att ha den nödvändiga tekniska infrastrukturen och visa engagemang för höga standarder gällande datakvalitet och integritet.
En registreringsagent är en organisation som fått auktorisering av en LOU att agera på dess vägnar vid tilldelning av LEI-koder. En LEI-agent kan ha auktorisering att hantera vissa aspekter av processen att utfärda LEI, till exempel att ta emot ansökningar från enheter som behöver en LEI-kod eller verifiera informationen i ansökningarna.
Genom att välja en ackrediterad LEI-utfärdare (LOU) som din servicepartner kommer ditt LEI att hanteras av en officiell part som direkt kan uppdatera GLEIF-systemet med relevanta ändringar och datauppdateringar för din juridiska enhet.